Csendes disznóvágás

 

                                                   Írta Szász Elemér

 

 

A falu felett csak a hold világított , fehér takaróba burkolódzott az egész hajnali  táj, még a kakasok sem  kukorékoltak mert alig múlt 3 óra . Egy ember halad a keskeny  utcában tarisznyával az oldalán ,a fagyos rögöket kerülgetve. Talpa alatt csikorog a megfagyott hó , mélyeket szippant a friss levegőből de gyorsan abba is hagyja mert a hidegtől orrlyukai összeragadtak . Megáll egy porta előtt , benéz lát e világot a konyha felől .

Morfondírozik magában : ezek esment elaludtak mint a tavalyi disznóvágáskor ,akkor is be kellet másznia a kerítésen ,s a kutya a fél nadrágja szárát leszakította mire fel tudta zaklatni a mélyen alvó komáját .

De nicsak valaki mozog hátul az udvaron :

-        Komám hé !  A kutyát megkötted-é me leszedi a gagyámat esment az a dög .

-        Gyere Jóska komám bátran me hátravittem a gabonásba , mennyé bé a házba me a disznyóláb fogók es az elébb gyüttek .

-        Mindjárt jövök én es csak az üst alá vessek még két szál fát ,hadd lobogjon a víz

-        Pálinkás jó reggelt kománé ! - Toppan be  a konyhába Jóska .

Lekezel a két markos szomszédlegénnyel , s a  tarisnyát az asztalra téve kérdi :

- Na ki fogja a véres tálat kománé ,elé van e készítve ?

- Elé elé komám de én biztos nem fogom meg mert sajnálom azt a szegény állatot.

 - Majd én megfogom hallatszik egy gyengébb hang a hátsó szobából , 75 évesen még azt meg tudom tartani , pedig mikor 30 éves voltam egyedül is lenyomtam egy disznót .

Sok beszéd szegénység ,mennyünk s szúrjuk meg a csekát mert mindjárt dél van . - Mondja Jóska az ajtót kinyitva .

-        Állj meg no komám égy pohár pálinkát igyatok meg hogy sikerüljön a szúrás , nehogy úgy járjatok mint a tavaly hogy a disznyó a tekenyőből ki akart mászni amikor elkezdtük kopasztani s a féjsze fokával kellett agyoncsapjad :)

-        Egyet se félj kománé az igaz hogy fejbe üttem de ott es fájt neki :)

-        Na Isten Isten , kapjuk bé s mennyünk ,te Gyurika fogod a hátulját , Kálmi te elől lész a gazdával ,tata akkor maga jól fogja meg a vérestálat , me ha kirúgja a disznyó, magát a fehérnépek élve megeszik :)

Kint az udvaron már elő van készítve a szalma , s mellette egy hatalmas fából faragott teknő , ebben fog majd megszabadulni szőrétől a disznyó .

-        Na komám én már a kötelet is a lábára köttem , gyertek legények hozzuk ki a pajtából ,aztán a fülét jó erősen szorítsátok – mondja a gazda .

A gazda bement a pajtába a legények a pajta ajtónál lesték hogy mikor fordul úgy a disznyó hogy a fülét elkaphassák .

A konyhában már javában sürgött forgott az asszonybrigád , eljöttek a kománék is segíteni ,fokhagymát pucoltak , csombordot morzsoltak  , ecetes hagymás levet  készítettek elő a bélnek .

Egyszer csak disznyó visítás hallatszik az udvar felől erre mindegyik asszony a fülét bedugja két kezével hogy ne is halják , csak naanyó mondja nekik :

-        Na mit kapkodtok a fejetekhez , igaz hogy sok kéz haj tépni is jó de itt most disznyót vágunk .

-        Könnyű magának mama ,mert már nem hall jól . – Mondja az egyik menyecske .

Kint az udvaron egyszer csak csend lett , nem sír már a disznyó , s tata is éppen a teli vérestállal fordul bé a konyhába mondván : - ügyes embör a disznyóvágó úgy megszúrta hogy többet egyet sem nyekkent a cseka jól eltalálta a szúrást .

-        Bár az éjjel is ilyen jól eltalálta volna a szúrást az ágyban . - Mondja az egyik menyecske mire kitör a kacagás .

-        Hamar adjátok a kanalakat s a viaszt mert a disznyó már a tekenyőben van .- Mondja sietve az öreg , s már fordul is ki ajtón .

Jóska a viaszt szépen rászórta a disznyóra s a forró vízet komótosan öntögette hogy mindenhol jól érje a bőrt .

Na legények gyorsan essünk neki a kanalakkal s tépjük ki a szőrét hátha szebb lesz .- mondja a gazda .

Hol van a lánc komám erigy hozzad gyorsan mert mindjárt meg kell fordítsuk a disznyót ,ejsze elfelejtetted ? – mondja Jóska a gazdának aki elsiet s a szekérről leoldja az egyik húzóláncot .

-        Na itt van komám , húzom is bé adisznyó alá , ti ketten menjetek túlfelől s fogjátok meg a láncot s fordítsuk meg egyszerre na hééé !

-        Így na most kapjuk le a bundáját erről felől is :)

-        Közbe ,komám hozhatod a lajtorját es mert ki kell vegyük innét s vigyük az udvar közepére hogy tudjam megperzselni .

A gazda felesége jelenik meg az udvaron : -

Gyertek bé ha már bétakartátok szalmával s meg kell inni egy kicsi forralt borsos pálinkát ,hogy ne fázzon a lábatok .

-        Kománé nem menyünk bé me avval csak az időt pazaroljuk ,hozd ki mert itt kint is pont úgy megigyuk mint bent .

 Eközben a disznó már ki sem látszik a szalma alól , Jóska éppen a szalmát próbálja meggyújtani ,nem sok sikerrel :

-        Te komám ezt a vizes szalmát minek szedted elé ,me evvel csak megkormolni tudom a disznyót  nem lesz szép a bőre s nem fog mutatni a kocsonyában .

-        Menye komám sze most hoztam ki az elébb a csűrből  , ebbe a hejbe hozok egy lapát parazsat a katlan alól s meglátod jól fog égni .

Két perc múlva már az udvart szépen megvilágította a szalma lángja , és csak amúgy sercegett a disznyó bőre a forróságtól . Fél óra alatt szép pirosra pörkölődött a bőre .

-        Na komám gyorsan hozzad a kefét s a meleg vizet , s a lajtorját es valamelyik hozza ide hogyha megmostam egyik felét legyen amire rea höngöríteni , végezzünk szép munkát . – Mondja Jóska .

-        Melyik lesz a segédem a mosásnál ,Gyurika gyere s a csiporból úgy öntsed a vizet oda ahol a kefe jár vékonyon mint a ceruza ,értettöd-é ?

A gazda és Kálmi egy nagy konyha asztalt cipeltek az udvar közepére , séppen azon dolgoztak hogy egyenesen álljon a teteje .

-        Komám nem jól csináljátok na ! Az asztalt úgy tegyétek hogy a teteje kicsit slégen álljon hogy ne folyjék vissza minden a disznyó alá amikor feltesszük .Bezzeg a lapítót s a sót nem merted kihozni , mennyen bé bátyám s hozza ki ,hadd kóstóljuk meg a fülét s a farkát . De óvatosan hozza a lapítót nehogy kiömöljön a forralt borsos pálinka amit kománém réatesz a poharakkal . – Mondja kacagva Jóska , kezével serényen mosva a disznyó hasát .

-        Komám a disznyó meg van mosva gyertek tegyük fel az asztalra .Te komám a két hasábfát elfelejtetted idehozni s az asztalról legurul ez a disznyó , s akkó kezdhetem előlről a mosást .

-        Na ki kéri a farkát ? Hát úgy látom itt senki sem szereti , akkor megeszem én . Komámasszonyt hívjátok ki hallám mondja el hány sonka lesz  meghagyva s mekkorák ?

Bundalájbi s hárászkendőbe burkolózva ,érkezik a gazdáné :

-        Jóska egy első sonkát s egy hátsót kell meghagyni , orjast is kell füstre , a bokákat a kocsonyának valóba a bőrrel együtt , az oldalas megy a füstre mind a kettő , a hasaalja szalonnát ne pocsékold el mert azt én szeretem ,az is megy a füstre ,a lapockákon is hagyjál húst , ne úgy mint a tavaly , a hályat terítsétek fel a kerítésre hogy keményedjen meg …..

-        Állj meg állj meg kománé no , me mindjárt mutatom a szalonnát , s a késem nem vág no ! - Mondja Jóska kacagva .

-        Jól van no komám te csak mutasd a szalonnát ,rögvest hozom a pálinkát ! – Mondja távozóban a gazdáné .

-        Te komám mit állsz itt mint a fakereszt ,eriggy menj ,hozzátok a csebreket a húsnak s a polyvás kosarat a bélnek .Na kománé most nézd meg hogy mit adtál enni egész évben , mert a szalonnája alig két újj , ezt csak szemmel tartottad s csihánnyal de nem gabonával .

-        Adtam én komám mindenfélét ennek de ez egy olyan bestelen állat volt hogy a vályúba aludt egész nap a még malac volt , s nem akart enni rendesen . – Jött a replika a gazdánétól .

-        Te csak szedd szét komám s a többit mi elintézzük , ott hagytam azt a tálat abba rakd a lesipecsinek valót  - vetette a szót az ajtóból a gazdáné .

Közben egészen kivilágosodott és a nap piros sugarai visszavetődtek és sziporkáztak a megfagyott havon . A disznyó hamar szétszedődött már csak a szalonna maradt az asztalon amikor megszólalt az öreg : - Tudjátok, mindig eszembe jut amikor disznóvágás van hogy ,amikor a háborúban a lövészárokban üldögéltünk s lőttük az oroszokat , a katonakollégám Keresztes Jakab , addig addig leset kifelé hogy egyszer csak réám dőlt , s nézem hát a fejét egy repeszgránát úgy levitte hogy …….

-        Hallgasson má apám az akkó vót s minden disznóvágáskor tízszer el szokta mondani !!

-        Na jól van fiam akkó én bémenyek s ledőlök me megfázódtam ideki , látom az öreg má sehol nem kell ,de azért nem tudom mit csinálnál te az orosz fogságban ,ahol 5 évig csak répalevest korpával , s télen nyáron vékony mundérban , na azt megnézném  !! – Mondja szomorúan a tata és besántikál a házba .

Odabent már a kályhán javában készül a torok pecsenye , és fő a puliszka víz is , két asszony pedig a sarokban a padon ülve belet húrol ,és szaporán ,bele bele fújva ellenőrzik vajon lyukas e a bél .

-        Kálmi te már megint bent vagy , lépjél ki s szóljál hogy igyekezzenek mert mindjárt kész a puliszka , bé kell jönni mert az asztalt terítem meg s enni kell .- Mondja a gazdáné.

Odakint a csebrek már tele vannak , Jóska épp a szalonnákat egyengeti ,s a maradék bőröket gyűjti össze az asztalról , beledobva a kocsonyának való kosárba .

-        Jó hogy jössz Kálmi mert ez a Gyurika megszökött s nincs aki megfogja ezt a disznófejet ,hogy tudjam elhasítani ,s az agyát kiszedni , mert agy nélkül a savanyó leves nem ér semmit .

-        Jól van bátyám csak siessünk mert odabent már teregetik az asztalt , kész van a lesipecsi , a puliszkát ángyóm most borítá ki a lapítóra .

Komám mindent hordjatok bé a verondába , s takarjátok le ,nehogy úgy járjatok mind a tavaly , amikor a macskák elvitték a lépet . – Mondja Jóska ,aki a szerszámait mosta a vájlingba , s azután szépen megtörülve rakta el a tarisznyába . Odabent vígan párolgott a forró puliszka a megterített asztal közepén , a körberakott tányérokban pedig ott csillogott a finom kockákra vágott szaftos hús , ami mellé a gazdáné savanyó káposztát vágott vékonyra .

-        Gyertek üljetek asztal mellé , invitálja a belépő férfiakat a ház asszonya , komám te ide ülj az ablak mellé , mert tudom hogy szereted nézegetni hogy milyen menyecskék járnak az utcában . - Mondja incselkedve a gazdasszony .

Evés után a disznyóvágó és a segédek elköszönnek ,megy mindenki a dolgára .A gazda a konyhaasztalra szereli fel a húsőrlőt , mellette kétfelől a két kománé serényen vágják a  lapítókon a  kolbásznak való húst , a kályhán egy nagy fazékban a gazdasszony már olvasztja a zsírt ,Egy másik fazékban pedig lobogva fő a tüdő a szív ,a máj vese és a lép .

Már kezdett sötétedni mire minden tölteni valót leőröltek , a kiolvasztott tepertyü egy nagy vájlingban illatozott , egy másikban pedig , a májasnak valót gyúrta a gazdáné .

Az asztalra a kolbásztöltő került , és a szorgos kezek alatt csak amúgy csavarodtak az asztalon a szebbnél szebb kolbászok ,amit a gazda nagy gondosan egy mennyezetre kötözött rúdra rakott fel szikkadni , hogy másnap a füstre lehessen tenni . A pincében csebrekben sós vízben úsznak már a füstre szánt csontok húsok ,és szalonnák ,

A kályhára egy nagyobb fazékban a hurkafőző várta hogy szolgálatot tehessen . Az asztalon már szépen sorban várta a sok kötözött véres és májas hurka hogy a gazdasszony mikor fogja őket is pár percre a forró vízfürdőbe tenni .

A sarokban éppen a véres gömbecet próbálják összevarrni amit jó sok csomborddal fűszerezett hússal és vérrel töltöttek , ez lesz majd a főszereplő a karácsonyi töltött káposztában .

Egy kisebb fazékban azonban egyébb is fő ,mégpedig a híres savanyó leves amit sokan agyas levesnek hívnak , a finom savanyított káposzta levében főnek a kockákra vágott szaftosabb húskockák , fokhagymával és kevés zöldséggel vegyesen , majd amikor a húsok megfőttek akkor mehetnek bele az apró kis maradék kolbászhúsból készült főszeres gombócok , a pirított torma és egy tejes habarással nyakon öntve , legutóljára a disznó megpucolt megmosott agya ,kerül bele , amikor ez is megfőtt,  a leves tálalható .

Na asszonyok elég lesz ez mára , üljetek le az asztalhoz mert a leves már elkészült , az uram is mindjárt itt van a többi rokonsággal .Én addig felvágom a friss házikenyeret .

Kopognak az ajtón és betódul a rokonság ,gyerekek felnőttek vegyesen vagy tízen .

Nem kell sokat őket kérelni gyorsan az asztal mellé kuporodnak és jóízűen , lapátolják a forró levest , a ház megtelik zsivajjal ,kacajjal .

A gazdáné közben a kolbászokat és a véres májast süti egy nagy érclábosban , egy másik fazékban pedig a piyókát dögönyözi , pirét készít a sült kolbász és véres májas mellé . A gazda a pincéből érkezik egy nagy kancsó finom savanykás házi borral , valamivel csak el kell majd nyomtatni ezt a nehéz ételt . Az asztalon már csak az üres tányérok és poharak árválkodnak a rokonság a vacsorát megköszönve távozik , a segítségekkel együtt .A házban csak a család marad , az asszonyka fáradtan bámul maga elé , mire a férje átöleli és azt mondja : Ne búsulj mert holnap náluk lesz disznóvágás …….