Fűszeres házi felvágott :)

Sziasztok ,ez a felvágott sem tartalmaz semmilyen tartósítószert éppen ezért csak kisebb adagot érdemes készíteni, természetesen ahol népesebb a család ott a duplája is hamar elfogy .

Vettem a hentesnél 50 dkg vegyes darált húst ami kb ,60 százalékban hús és negyven százalékban szalonna ,vettem még zöld maszlinát ami a magjától már meg volt szabadítva , szemes borsot ,szemes szegfűborsot ,fokhagymát és paradicsom paprikát .

Azzal indítottam hogy a húst betettem a fagyasztóba 35 percre hogy jó keményre lehűljön , ugyanis nagyon lényeges hogy keverés alatt ne melegedjen fel a massza . Amikor az idő odatelt akkor kivettem a fagyasztóból  összekevertem a mozsárban darabosra tört bors és szegfűbors keverékével , megsóztam belereszeltem 3 cikk fokhagymát , szórtam rá egy leheletnyi édesnemest és a turmixgépemben szépen elkezdtem turmixolgatni amíg egy sima masszát nem kaptam .Ebbe raktam  bele az egész maszlinákat és a kockákra vágott paprikát ,jól elkevertem hogy egyenletesen oszoljon szét a zöldség a masszában .Ezután a masszát kiborítottam egy lapítóra beraktam 20 percre a fagyasztóba, kivettem és vizes kézzel egy kb. 10 cm vastagságú henger alakura formáltam ,és szorosan beletekertem alufóliába , az alufóliát beraktam egy sütőzacskóba és így raktam bele egy fazék hideg vízbe és takaréklángon tartottam a tűzön 3 órát ekkor levettem  a tűzről és kitettem a hidegbe ,reggelig feléje sem néztem .Reggel behoztam kicsomagoltam beleforgattam pirospaprika és apróra vágott petrezselyemzöld keverékébe és fogyasztásig betettem a hűtőmbe :)

Lapító –vágódeszka

Maszlina – olajbogyó

 

Zamatos házi  vékony felvágott :)

Ismét hoztam nektek egy házi felvágottat amely nagyon zamatos és a fűszerezése miatt nagyon eteti magát természetesen ez is mentes a mindenféle betűktől viszont ez bélbe van töltve ezért  akinek lehetősége van rá hogy megfüstölje az még finomabb és tartósabb felvágottat fog kapni .

A mészárszékben vettem 70dkg disznóhúst 20 dkg szalonnát és 50 dkg marha hátszínt valamint még 3 méterhosszú és  4 centi átmérőjű műbelet ,hazavittem szépen a húsdarálóval ledaráltam az egészet egy nagyobb keverőtálba tettem és beleszórtam 10 gr csombort ( borsikafű ), 3 gr örőlt borsot , 6 cikk fokhagymát belereszeltem .tettem  2,5 % sót ,jól összegyúrtam és lefedve beraktam egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

Másnap kivettem még egyszer jól összegyúrtam ,a műbelet meleg vízbe tettem hogy lazuljon ( akinek van otthon borjúbél vagy vastagabb disznóbél abba is töltheti ) ,és szépen jó szorosan beletöltöttem a bélbe hogy ne maradjon levegő ,majd araszonként elkötöttem spárgával , hideg vízzel lemostam megszárítottam és ment is be a hűtőbe még egy éjszakára . Reggel kivettem a hűtőből , egy edénybe tettem 1 evőkanál sót ,hideg vizet , beleraktam a delikvenseket és fedő alatt takarékon de nagyon odafigyelve mert nincs hőmérőm és a víz ha kezd lobogni azonnal kihasadnak , a víznek csak aprón szabad gyöngyöznie  ,kb. 2,5-3 órát tartottam majd levéve a tűzről hagytam a lében kihűlni .Füstölve lenne az igazi de mivel most nincs rá lehetőségem ezt hanyagolom de aki teheti az füstölje meg mert még finomabb lesz . A hűtőben tárolom amíg el nem fogy :)

 

 

Házi felvágott diós burokban :)

Meg szeretném veletek osztani ennek a nagyon finom házi felvágottnak az elkészítési módját . Ugyanis ebbe nem kell semmilyen vegyszer, adalékanyag színező ,ízfokozó ,salétrom vagy szója és mégis nagyon egyszerűen elkészíthetitek ,nem igényel különösebb szaktudást . Akkor fogjunk is neki tehát szükségetek lesz 50 dkg őrölt disznóhúsra a hentestől , 15 dkg füstölt szalonnára , és opcionális de szépen mutat és ízet is ad a kaliforniai paprika apróra vágva benne ebből elég 5 dkg bele ,valamint só és bors, plusz 5 cikk fokhagymára , valamint 10 dkg őrölt dióra .Egy keverőtálba beleteszem az őrölt húst , a füstölt szalonnát egy lapítón kockákra vágom így adom hozzá az őrölt húshoz , a fokhagyma cikkeket hámozom és belereszelem a sajtreszelővel , beledobom a kockákra vágott paprikát sózom borsozom ízlés szerint és jól összegyúrom majd beteszem a fagyasztóba 30 percre .Nem kell megijedni nem fog megfagyni viszont nagyon jól formálható massza lesz így belőle . Amikor odatelt az idő akkor kivesszük egy lapítóra kiborítjuk és kétfele osztjuk .Elővesszük az alufóliát es ebbe csomagoljuk , vagyis két henger alakú csomagot készítünk jó szorosan tekerjük az alufóliát legalább háromszor kőrbe a massza körül majd a végeit összesodorva beletesszük egy nagyobb lábas hideg vízbe és fedő alatt takarékon a legkisebb lángon ,a víznek nem szabad főnie kb. 3 órát tartjuk .Ekkor levesszük a kályháról ,hideg helyre tesszük de nem fedjük ki hanem így tartjuk amíg teljesen kihűl . Én a teraszra  szoktam kitenni este és reggelre tökéletesen kihűl . Akkor kivesszük a vízből kicsomagoljuk belehempergetjük az őrölt dióba és a hűtőben tároljuk amíg el nem fogy  :)

 

Házi fokhagymás csirke parizer :)

 
 

Ez egy házilag könnyen elkészíthető E mentes , parizer vagy nevezhessük párizsinak is , tehát egy recept ami könnyen elkészíthető , nem kell hozzá sok minden és pénztárca kímélő is . Természetesen friss húsból kell készíteni , a fagyasztott az nem jó erre a célra .

Én egy 1,40 dekás jércét daraboltam fel és csontoltam ki erre a célra , a bőrét is lehúztam ez nekünk nem kell ide csak a szép tiszta hús .

Először a húst kockákra vágtam és betettem a fagyasztóba 30 percre , ennyi idő kell neki hogy meg se legyen fagyva viszont jól lehet darálni .

Előkészítettem 20 deka füstölt szalonnát is és a hússal együtt ledaráltam apró lyukú rostélyon kétszer egymás után . Ezután pedig hozzáadtam 1,5 dl hideg vizet és turmix géppel simára turmixoltam . Egy nagyobb keverőedénybe tettem sóztam borsoztam ,adtam hozzá őrölt szegfűborsot ,és raktam bele 6-7 cikk fokhagymát ,

a cikkeket csak kettőbe vágtam és így kevertem bele .Az egészet jól elkavartam ,majd alufóliába csomagoltam henger alakura formázva , az alúfóliát pedig sütőzacskóba csavartam ,jól lekötöttem hogy víz ne menjen bele és így tettem oda egy nagy fazék hideg vízbe a kályhára ,ahol kb 2,5 órát tartottam közepes lángon.A víznek nem szabad lobogni csak max gyöngyöznie kell . Amikor megfőtt levettem a kályháról és hideg helyre tettem a fazakat ,így hagytam kihűlni kb 5 órát .Ekkor kivettem a vízfürdőből kicsomagoltam , megszórtam pirospaprikával és tettem is be a hűtőszekrénybe . Majd innen fogjuk elővenni , szendvicsekhez , reggelihez , uzsonnához . :)

Fuszulykás zakuszka :)

Recept :

-        3,5 kg paradicsompaprika (gogos)

-        1 kg hagyma

-        1,5 liter zsenge fuszulyka ( szemes bab)

-        60 dkg murok (sárgarépa)

-        1 liter házi paradicsomlé

-        só, bors, babérlevél

-        ½ liter olaj

A fuszulykát odateszem főni hideg vízben a murok felével sóval és 3-4 babérlapival.

A hagymát a maradék murokkal együtt ledarálom húsdarálóval, és az olajban egy nagy edényben dinsztelem. Addig a paprikát is megpucolom és ledarálom húsdarálóval és a megdinsztelt hagymához adom így dinsztelem még 15 percet akkor hozzátöltöm a paradicsomlevet megsózom dobok bele 4-5 babérlapit és sűrűn  kevergetem ,így főzöm még 40 percet .Amikor megfőtt a fuszulyka leszűröm és félreteszem hűlni de a levét nem öntöm el mert az még jó lesz pótolni a paradicsom levét ha szükséges .A meghűlt fuszulyka felét és a megfőtt murkot  a húsdarálóval ledarálom hozzáadom paprikához a maradék ép fuszulykával együtt elkeverem ,ha szükséges akkor pótolom a félretett lével ,közepes lángon folytonosan kevergetem így főzöm még kb 30 percet .adok hozzá borsot sót ha még kell teszek bele nátrium benzoátot hagyom még 10 percet ,majd mehet az üvegekbe .A jól záródó üvegeket száraz dunsztba teszem kb 2 napra és mehet is a kamrába .