Házi sajt készítése
2 liter tej , 35-37 fokra melegítve , Fromase nevü oltótabletta , a tablettából egy negyedet kispohár melegvízbe áztatok kb 10 perc és hozzákeverem a meleg tejhez, hagyom 30 percet amig megalszik öszevágom kockákra , még 30 percet pihentetem , és leszüröm .Gézbe átszüröm ,majd felakasztom 3-4 órát hagyom csepegni azután az általam fabrikált lyukas edénybe, teszem lenyomtatom és így hagyom 8 -10 órát amig kifolyik a savó.Ezután készítek egy 15 százalékos sós vizet ebben lessz betéve a hütőbe 6-8 órát .Kiveszük a léből és deszkán hideg helyen naponta forgatjuk ,kb 3-4 hétig :) Azután lehet füstölni aki szereti , legalább 8 órát gyenge füstön , mert a hirtelen tömény füst miatt keserü ízt kaphat :)
Fűszeres fokhagymás házi sajt :)
Ez a sajt is 2 liter tehén tejből készült , fromasé tabletta használatával . Nagyon sokan kérdezték hogy honnan lehet beszerezni a tejoltót .Európa egyik legnagyobb gyártója egy holland cég és a Chy max nevű tejoltót forgalmazzák , amit minden országban meg lehet vásárolni az állatpatikákban .Ez egy folyékony tejoltó és 10 ml –is csomagolástól a nagy kiszerelésig kapható , elég reális áron . De térjünk vissza a sajt készítésére tehát a két liter tejet felmelegítettem 45 fokra hozzáadtam a tejoltót ,összekevertem és hagytam 30 percet amíg megalvadt, ekkor összevágtam kb 2 cm –es kockákra majd hagytam még 15 percet hogy a savó ellepje .Ekkor vettem egy nagy gézkendőt és ebbe átszedtem az alvadékot majd összekötöttem és felakasztottam 1 órát hogy a savó csepegjen ki belőle .Amikor odatelt az idő akkor elővettem kibontottam és ismét 1 cm –es darabokra vágtam majd megint vissza akasztottam hogy szikkadjon .Addig 2 cikk fokhagymát lereszeltem , egy negyed pirosparikát apró kockákra vágtam , és egy csipetnyi kaprot is apróztam még a lapítón . Megint elővettem a gézből kibontottam ,és ismét felvágtam apró kockákra egy edénybe raktam ahol összekevertem az apróra vágott dolgokkal , raktam belé egy kiskanál sót és mégegyszer elkevertem majd a gézbe visszaraktam , és még egy órára felakasztottam ,hagytam csepegni .Amikor lecsepegett ekkor beleraktam egy kilyuggatott tejfölös vederkébe és egy 3 kilós súllyal megnyomtattam és ott tartottam kb 8 órán keresztül . Leakasztottam kibontottam és a hütőbe téve érleltem 6 hétig . Az eredményt láthatjátok ,és nagy kár hogy nem tudok mindenkinek kóstolót küldeni belőle , de akinek kedve van hozzá elkészítheti mert nagyon finom amikor be van érve , és a finom rozé borocskát iszogatod mellé :)
Tehéntúró bolti tejből :)
Már sokan kérdezték lehet-e bolti tejből készíteni tehéntúrót , nekem sikerült ezért most megosztom veletek hogyan is készítettem el , egy picit a nagyanyám receptje egy picit az én elgondolásom szerint ,de végül is a lényeg hogy a válaszom igen lehet készíteni bolti tejből de nem abból amelyik 6 hónap garanciában van mert az meg sem alszik :).Ha bolti tejből akartok készíteni akkor nagyon meg kell válogatni hogy milyen tejet vegyünk ,sokféle módon tartósítják a tejet szerencsére a csomagolásra is fel van tüntetve UHT egyáltalán nem jó.
A képen látható tehéntúró 2 liter bolti tejből készült 2,8 százalékosból , de minél nagyobb a zsírtartalom annál finomabb krémesebb lesz a túró .Első dolog amire nagyon oda kell figyelni a tisztaság ,lehetőleg karcmentes edénybe tegyük a tejet ,felmelegítjük 35 fokra és lefedve szobahőmérsékleten a jó tej 24 óra alatt megalszik .Ha nem aludt meg ennyi idő alatt nyugodtan ki lehet dobni mert az már csak keserű ízű akármi lesz de nem aludt tej .Az aludt tejet kockákra vágjuk ,így hagyjuk még egy 30 percet ekkor a savót leöntjük és egy akkora gézbe tesszük amibe jól belefér hogy a sarkait meg is tudjuk kötni ,mert így kell majd felakasztani hogy a maradék savó tudjon eltávozni belőle .Így tartjuk még 24 órát ,szépen leakasztjuk a gézből kiborítjuk és már készíthetjük is belőle a kedvenc túrós gombócunkat vagy túrós buktánkat . Ha házitejet vásároltunk az eljárás ugyanez annyi különbséggel hogy a házi tetejére összegyűl a tejszín amit én 12 óra elteltével le szoktam szedni hogy ne keseredjen meg :)