Fűszeres házi felvágott :)

Sziasztok ,ez a felvágott sem tartalmaz semmilyen tartósítószert éppen ezért csak kisebb adagot érdemes készíteni, természetesen ahol népesebb a család ott a duplája is hamar elfogy .
Vettem a hentesnél 50 dkg vegyes darált húst ami kb ,60 százalékban hús és negyven százalékban szalonna ,vettem még zöld maszlinát ami a magjától már meg volt szabadítva , szemes borsot ,szemes szegfűborsot ,fokhagymát és paradicsom paprikát .
Azzal indítottam hogy a húst betettem a fagyasztóba 35 percre hogy jó keményre lehűljön , ugyanis nagyon lényeges hogy keverés alatt ne melegedjen fel a massza . Amikor az idő odatelt akkor kivettem a fagyasztóból összekevertem a mozsárban darabosra tört bors és szegfűbors keverékével , megsóztam belereszeltem 3 cikk fokhagymát , szórtam rá egy leheletnyi édesnemest és a turmixgépemben szépen elkezdtem turmixolgatni amíg egy sima masszát nem kaptam .Ebbe raktam bele az egész maszlinákat és a kockákra vágott paprikát ,jól elkevertem hogy egyenletesen oszoljon szét a zöldség a masszában .Ezután a masszát kiborítottam egy lapítóra beraktam 20 percre a fagyasztóba, kivettem és vizes kézzel egy kb. 10 cm vastagságú henger alakura formáltam ,és szorosan beletekertem alufóliába , az alufóliát beraktam egy sütőzacskóba és így raktam bele egy fazék hideg vízbe és takaréklángon tartottam a tűzön 3 órát ekkor levettem a tűzről és kitettem a hidegbe ,reggelig feléje sem néztem .Reggel behoztam kicsomagoltam beleforgattam pirospaprika és apróra vágott petrezselyemzöld keverékébe és fogyasztásig betettem a hűtőmbe :)
Lapító –vágódeszka
Maszlina – olajbogyó
Zamatos házi vékony felvágott :)

Ismét hoztam nektek egy házi felvágottat amely nagyon zamatos és a fűszerezése miatt nagyon eteti magát természetesen ez is mentes a mindenféle betűktől viszont ez bélbe van töltve ezért akinek lehetősége van rá hogy megfüstölje az még finomabb és tartósabb felvágottat fog kapni .
A mészárszékben vettem 70dkg disznóhúst 20 dkg szalonnát és 50 dkg marha hátszínt valamint még 3 méterhosszú és 4 centi átmérőjű műbelet ,hazavittem szépen a húsdarálóval ledaráltam az egészet egy nagyobb keverőtálba tettem és beleszórtam 10 gr csombort ( borsikafű ), 3 gr örőlt borsot , 6 cikk fokhagymát belereszeltem .tettem 2,5 % sót ,jól összegyúrtam és lefedve beraktam egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Másnap kivettem még egyszer jól összegyúrtam ,a műbelet meleg vízbe tettem hogy lazuljon ( akinek van otthon borjúbél vagy vastagabb disznóbél abba is töltheti ) ,és szépen jó szorosan beletöltöttem a bélbe hogy ne maradjon levegő ,majd araszonként elkötöttem spárgával , hideg vízzel lemostam megszárítottam és ment is be a hűtőbe még egy éjszakára . Reggel kivettem a hűtőből , egy edénybe tettem 1 evőkanál sót ,hideg vizet , beleraktam a delikvenseket és fedő alatt takarékon de nagyon odafigyelve mert nincs hőmérőm és a víz ha kezd lobogni azonnal kihasadnak , a víznek csak aprón szabad gyöngyöznie ,kb. 2,5-3 órát tartottam majd levéve a tűzről hagytam a lében kihűlni .Füstölve lenne az igazi de mivel most nincs rá lehetőségem ezt hanyagolom de aki teheti az füstölje meg mert még finomabb lesz . A hűtőben tárolom amíg el nem fogy :)
Házi felvágott diós burokban :)

Meg szeretném veletek osztani ennek a nagyon finom házi felvágottnak az elkészítési módját . Ugyanis ebbe nem kell semmilyen vegyszer, adalékanyag színező ,ízfokozó ,salétrom vagy szója és mégis nagyon egyszerűen elkészíthetitek ,nem igényel különösebb szaktudást . Akkor fogjunk is neki tehát szükségetek lesz 50 dkg őrölt disznóhúsra a hentestől , 15 dkg füstölt szalonnára , és opcionális de szépen mutat és ízet is ad a kaliforniai paprika apróra vágva benne ebből elég 5 dkg bele ,valamint só és bors, plusz 5 cikk fokhagymára , valamint 10 dkg őrölt dióra .Egy keverőtálba beleteszem az őrölt húst , a füstölt szalonnát egy lapítón kockákra vágom így adom hozzá az őrölt húshoz , a fokhagyma cikkeket hámozom és belereszelem a sajtreszelővel , beledobom a kockákra vágott paprikát sózom borsozom ízlés szerint és jól összegyúrom majd beteszem a fagyasztóba 30 percre .Nem kell megijedni nem fog megfagyni viszont nagyon jól formálható massza lesz így belőle . Amikor odatelt az idő akkor kivesszük egy lapítóra kiborítjuk és kétfele osztjuk .Elővesszük az alufóliát es ebbe csomagoljuk , vagyis két henger alakú csomagot készítünk jó szorosan tekerjük az alufóliát legalább háromszor kőrbe a massza körül majd a végeit összesodorva beletesszük egy nagyobb lábas hideg vízbe és fedő alatt takarékon a legkisebb lángon ,a víznek nem szabad főnie kb. 3 órát tartjuk .Ekkor levesszük a kályháról ,hideg helyre tesszük de nem fedjük ki hanem így tartjuk amíg teljesen kihűl . Én a teraszra szoktam kitenni este és reggelre tökéletesen kihűl . Akkor kivesszük a vízből kicsomagoljuk belehempergetjük az őrölt dióba és a hűtőben tároljuk amíg el nem fogy :)
Házi fokhagymás csirke parizer :)

Ez egy házilag könnyen elkészíthető E mentes , parizer vagy nevezhessük párizsinak is , tehát egy recept ami könnyen elkészíthető , nem kell hozzá sok minden és pénztárca kímélő is . Természetesen friss húsból kell készíteni , a fagyasztott az nem jó erre a célra .
Én egy 1,40 dekás jércét daraboltam fel és csontoltam ki erre a célra , a bőrét is lehúztam ez nekünk nem kell ide csak a szép tiszta hús .
Először a húst kockákra vágtam és betettem a fagyasztóba 30 percre , ennyi idő kell neki hogy meg se legyen fagyva viszont jól lehet darálni .
Előkészítettem 20 deka füstölt szalonnát is és a hússal együtt ledaráltam apró lyukú rostélyon kétszer egymás után . Ezután pedig hozzáadtam 1,5 dl hideg vizet és turmix géppel simára turmixoltam . Egy nagyobb keverőedénybe tettem sóztam borsoztam ,adtam hozzá őrölt szegfűborsot ,és raktam bele 6-7 cikk fokhagymát ,
a cikkeket csak kettőbe vágtam és így kevertem bele .Az egészet jól elkavartam ,majd alufóliába csomagoltam henger alakura formázva , az alúfóliát pedig sütőzacskóba csavartam ,jól lekötöttem hogy víz ne menjen bele és így tettem oda egy nagy fazék hideg vízbe a kályhára ,ahol kb 2,5 órát tartottam közepes lángon.A víznek nem szabad lobogni csak max gyöngyöznie kell . Amikor megfőtt levettem a kályháról és hideg helyre tettem a fazakat ,így hagytam kihűlni kb 5 órát .Ekkor kivettem a vízfürdőből kicsomagoltam , megszórtam pirospaprikával és tettem is be a hűtőszekrénybe . Majd innen fogjuk elővenni , szendvicsekhez , reggelihez , uzsonnához . :)
Fuszulykás zakuszka :)

