Házi sajt készítése 


2 liter tej , 35-37 fokra melegítve , Fromase nevü oltótabletta , a tablettából egy negyedet kispohár melegvízbe áztatok kb 10 perc és hozzákeverem a meleg tejhez, hagyom 30 percet amig megalszik öszevágom kockákra , még 30 percet pihentetem , és leszüröm .Gézbe átszüröm ,majd felakasztom 3-4 órát hagyom csepegni azután az általam fabrikált lyukas edénybe, teszem lenyomtatom és így hagyom 8 -10 órát amig kifolyik a savó.Ezután készítek egy 15 százalékos sós vizet ebben lessz betéve a hütőbe 6-8 órát .Kiveszük a léből és deszkán hideg helyen naponta forgatjuk ,kb 3-4 hétig :) Azután lehet füstölni aki szereti , legalább 8 órát gyenge füstön , mert a hirtelen tömény füst miatt keserü ízt kaphat  :) 
 

Fűszeres fokhagymás házi sajt :) 

                   

 

 

Ez a sajt is 2 liter tehén tejből készült , fromasé tabletta használatával . Nagyon sokan kérdezték hogy honnan lehet beszerezni a tejoltót .Európa egyik legnagyobb gyártója egy holland cég és a Chy max nevű tejoltót forgalmazzák , amit minden országban meg lehet vásárolni az állatpatikákban .Ez egy folyékony tejoltó és 10 ml –is csomagolástól a nagy kiszerelésig kapható , elég reális áron . De térjünk vissza a sajt készítésére tehát a két liter tejet felmelegítettem 45 fokra hozzáadtam a tejoltót ,összekevertem és hagytam 30 percet amíg megalvadt, ekkor összevágtam kb 2 cm –es kockákra majd hagytam még 15 percet hogy a savó ellepje .Ekkor vettem egy nagy gézkendőt és ebbe átszedtem az alvadékot majd összekötöttem és felakasztottam 1 órát hogy a savó csepegjen ki belőle .Amikor odatelt az idő akkor elővettem kibontottam és ismét 1 cm –es darabokra vágtam majd megint vissza akasztottam hogy szikkadjon .Addig 2 cikk fokhagymát lereszeltem , egy negyed pirosparikát apró kockákra vágtam , és egy csipetnyi kaprot is apróztam még a lapítón . Megint elővettem a gézből kibontottam ,és ismét felvágtam apró kockákra egy edénybe raktam ahol összekevertem  az apróra vágott dolgokkal , raktam belé egy kiskanál sót és mégegyszer elkevertem majd a gézbe visszaraktam , és még egy órára felakasztottam ,hagytam csepegni .Amikor lecsepegett ekkor beleraktam egy kilyuggatott tejfölös vederkébe és egy 3 kilós súllyal megnyomtattam és ott tartottam kb 8 órán keresztül . Leakasztottam  kibontottam és a hütőbe téve érleltem 6 hétig . Az eredményt láthatjátok ,és nagy kár hogy nem tudok mindenkinek kóstolót küldeni belőle , de akinek kedve van hozzá  elkészítheti mert nagyon finom amikor be van érve , és a finom rozé borocskát iszogatod mellé :)

 

 

Tehéntúró bolti tejből :)

Már sokan kérdezték lehet-e bolti tejből készíteni tehéntúrót , nekem sikerült ezért most megosztom veletek hogyan is készítettem el , egy picit a nagyanyám receptje egy picit az én elgondolásom szerint ,de végül is a lényeg hogy a válaszom igen lehet készíteni bolti tejből de nem abból amelyik 6 hónap garanciában van mert az meg sem alszik :).Ha bolti tejből akartok készíteni akkor nagyon meg kell válogatni hogy milyen tejet vegyünk ,sokféle módon tartósítják a tejet szerencsére a csomagolásra is fel van tüntetve UHT egyáltalán nem jó.

A képen látható tehéntúró 2 liter bolti tejből készült 2,8 százalékosból , de minél nagyobb a zsírtartalom annál finomabb krémesebb lesz a túró .Első dolog amire nagyon oda kell figyelni a tisztaság  ,lehetőleg karcmentes edénybe tegyük a tejet ,felmelegítjük 35 fokra és lefedve szobahőmérsékleten a jó tej 24 óra alatt megalszik .Ha nem aludt meg ennyi idő alatt nyugodtan ki lehet dobni mert az már csak keserű ízű akármi lesz de nem aludt tej .Az aludt tejet kockákra vágjuk ,így hagyjuk még egy 30 percet ekkor a savót leöntjük és egy akkora gézbe tesszük amibe jól belefér hogy a sarkait meg is tudjuk kötni ,mert így kell majd felakasztani hogy a maradék savó tudjon eltávozni belőle .Így tartjuk még 24 órát ,szépen leakasztjuk a gézből kiborítjuk és már készíthetjük is belőle a kedvenc túrós gombócunkat vagy túrós buktánkat . Ha házitejet vásároltunk az eljárás ugyanez annyi különbséggel hogy a házi tetejére összegyűl a tejszín amit én 12 óra elteltével le szoktam szedni hogy ne keseredjen meg :)

 

Sajt- házilag –bolti tejből :)

 

Sziasztok,tegnap megígértem hogy leírom a sajt receptjét is amit bolti tejből is szoktam készíteni .A bolti tejet is bátran fel lehet használni sajt készítésére a lényeg hogy friss dátumos legyen , és bár ez a tej csirátlanítva van , azért megvan a módja annak hogy sajt legyen belőle . Ugyanis a tej a pasztőrözés  során elveszíti a benne levő kalciumot ,és nekünk ezt kell pótolnunk ahhoz hogy sajt lehessen belőle persze a polcról ne a 0,00 százalékos zsírtartalmút vegyük le hanem a legzsírosabbat ami általában 3,5 százalék zsírt tartalmaz , és még egy lényeges dolog hogy a garancia ne 6 hónap legyen ráírva .Szükség van még egy hőmérőre is ami minimum 10-től 60 ig mér ugyanis a tejet 36 és 45 fok között szoktam beoltani , éspedig a házi tejnél 37 foknál a bolti tejnél pedig 45 foknál teszem hozzá az oltóanyagot .

 

Szóval este elővettem 3 liter bolti tejet beletöltöttem egy nagyobb edénybe és odatettem takaréklángon a kályhára melegedni , eközben egy pálinkáspohár meleg vízben feloldottam egy mokkáskanál kalcium kloridot és hozzákevertem a tejhez .  Közben mértem a hőmérsékletét a tejnek már szinte elérte a 40 fokot így hamar a pálinkáspohárba langyos vízbe feloldottam a tejoltót, a Fromase nevü tablettát 8 felé szoktam vágni és egy részt teszek 3 liter tejhez . Na szóval megoltottam a tejet 45 fokon , levettem a kályháról és félreraktam 30-40 percig ,kb ennyi idő kell amíg a tej megalszik , ekkor vettem egy hosszabb kést és szépen kockákra vágtam az aludt tejet és hagytam  lefedve reggelig az alvadékot a savóban . Reggel elővettem egy nagy gézt ,ebben leszűrtem az alvadékot ,a négy sarkát összekötöttem és felakasztottam hogy ki tudjon csepegni a savó , ez kb még 3 óra alatt kicsepeg .Ekkor elővettem a kis müanyag vedert aminek  már előzőleg kifurkáltam az alját és az oldalát is ,olyant használok amiben 1 kg –os tejfölt szoktak árulni ez tökéletesen megfelel erre a célra . A vederbe beletettem a sajtocskát rétettem a veder kisebb méretre vágott tetejét és egy másik vedert rátéve beleállítottam egy 3,5 literes hüsítős palackot megtöltve vízzel ez fogja kiszorítani a maradék savót a következő 6 órában . Ekkor kiveszem a vederből és átrakom egy sós vízzel töltött edénybe 1 liter vízhez 15 dkg sót kell tenni de nem jódozottat mert az nem jó a sajtnak . Tehát beleraktam a sós vízbe és beraktam a hütőszekrénybe még 4 órácskára .Amikor odatelt az idő kivettem az edényből szalvettát tettem alája és egy lapítón visszaraktam a hűtőbe . Ezt a fajta sajtot csak 10 nap érlelés után érdemes fogyasztani de akinek türelme van az minél tovább érleli annál finomabb sajtot fog enni . A lényeg ,a sajt olyan mint a kisgyerek foglalkozni kell vele minden nap kivettem a hűtőből átfordítottam a másik oldalára és visszaraktam , ha valakinek hideg pincéje kamrája van ott is érlelheti a sajtocskát .A 10 –ik nap után amikor időm engedi füstölni is szoktam a sajtjaimat úgy még finomabbak lesznek .Házitejből a recept ugyanez csak nem kell tenni bele kalciumot és 37 fokon kell oltani .Ha száraz sajtot szeretnénk akkor 50 fokon olthatjuk és jó kemény sajtot kapunk amit nagyon jól lehet reszelni :)