Levesek

Savanyó leves töltött pityókával :)

    Nagyon szeretjük a savanyó leveseket , főleg ha egy kis füstölt akármi is belé van főzve. A most leírt receptben a füstölt házikolbász van ,ügyesen beletöltve a pityókába  , és levesbetétnek használva . Azt már meg sem említem hogy a pityóka az burgonya és a murok az...

Pikáns halászlé gombóccal

  Hozzávalók: -50 dkg harcsafilé -2 fej hagyma -5 cikk fokhagyma -40 dkg sárgarépa -20 dkg zeller gyökér -3 -4 babérlevél -2 paradicsom - 2 zöldpaprika -só, bors, pirospaprika csípős, - petrzselyemzöld - 2 kanál olaj -1 tojás -3-4 evőkanál gríz A hagymát a lapítón  apróra vágjuk és az...

Sárgadinnye leves fagyi gombóccal :)

  Recept: - 1,5 kg sárgadinnye - 1 dl tejszín - 3 evőkanál méz - fél citrom leve - fahéj,  - mentaízü fagyi A dinnyékből kiszedjük a magokat, karalábé vájóval kis gombócokat szaggatunk, a megmaradt részt pedig meghántjuk és leturmixoljuk a mézzel, tejszínnel és a fél citrom levével....

Kapros zöldborsó leves bundás csirkével :)

  Recept: - 1 kg friss zöldborsó - 30 dkg csirkehús - 15 dkg pirított dióbél - 3 szál sárgarépa - 1 fej hagyma - 3-4 cikk fokhagyma - 4 tojás - ecet - petrezselyem zöld - kis csokor kapor - só, bors, pirospaprika - 4 dl tej - 2 evőkanál liszt A csirkehúst a sárgarépával és a fokhagymával...

Cukkini leves pirított gombóccal

  Recept: A leveshez: -        3-4 db bébi cukkini -        1 nagy fej hagyma -        3-4 cikk fokhagyma -        2...

Csipetkés zöldborsó leves füstölt hússal

  Recept: - 30- 40 dkg füstölt hús - 30 dkg friss zöldborsó - 3-4 szál sárgarépa - 1 nagy fej hagyma - 1 kanál zsír - 3 cikk fokhagyma - petrezselyemzöld  - ecet - só, bors Eresztékhez: - 3 dl tej  - liszt - 1 tojás sárgája Csipetkéhez: - 2 tojás  - liszt  - só Egy fazékban...

Töltött paprika leves pirított paprikával :)

  Recept: A töltelékhez : - 50 dkg disznó hashúst leőrölünk - 10-12 tölteni való paprika - 10 dkg rizs - 7 dkg füstölt szalonna - 1 kisebb fej hagyma - 3 cikk fokhagyma - só, bors, - 1 kávéskanál pirospaprika - 1 tojás - Zöldpetrezselyem  A leveshez: - 1 liter házi paradicsomlé - 2 fej...

Eperke leves rebarbarával

  -        1 kg eper -        15-20dkg rebarbara szár -        4 dl tej -        3 evőkanál cukor -        egy...

Kapor leves bugyantott tojással :)

  - 1 csokor kapor - 6 tojás  - 3 dl tejföl  - 1,5 liter víz - 1 fej hagyma  - 2 evőkanál liszt - 7-8 dkg füstölt szalonna - Só, bors, pirospaprika  A szalonnát apró kockákra vágjuk megpirítjuk és kiszedjük a zsiradékból, a hagymát felaprózzuk és a forró zsírban megpirítjuk...

Paradicsomleves székely galuskával

  Recept:      A leveshez: -        ½ liter házi paradicsomlé -        1fej hagyma -        2 cikk fokhagyma -        3 szál...
1 | 2 >>

 

Csülkös kukoricás kolbászos lucskos :)

Recept :

-        2 kg friss káposzta

-        3db  sárgarépa

-        1 fej hagyma

-        30 dkg fagyasztott kukorica

-        45dkg füstölt csülök

-        15 dkg füstölt kolbász

-        10 dkg füstölt szalonna

-        4 evőkanál liszt

-        4 dl tej

-        só ,bors ,pirospaprika

-        kapor ,csombor

-        ecet

Én kuktában szoktam főzni a megmosott csülköt beleteszem a kuktába , a káposztát csíkokra vágva rakom bele ,hozzáadom a kukoricát felöntöm vízzel hogy ellepje , belerakom a kis kötés csombort és kaport rárakom a tetejét és odateszem takarékon kb 1 órát főni .Közben egy lapítón apróra vágom a szalonnát és egy mélyebb serpenyőben kiolvasztom a zsírját  ,a szalonna pörcöt kiszedem ,beledobom a kolbászkarikákat és fedő alatt megpárolom ,kiszedem félreteszem , és a zsírban az apróra vágott hagymát ,a reszelt sárgarépával együtt megdinsztelem rászórok 2 evőkanál lisztet egy picit pirítom ,rádobok egy kiskanálnyi pirospaprikát és feleresztem a közben megfőtt lucskos levével , majd visszatöltöm a kuktába ,jól összekeverem , beledobom a kolbászkarikákat , sózom, borsozom , és közepes tűzön még 15 percet főzöm . Addig elkészítem az eresztéket 2 evőkanál lisztből,egy kiskanál pirospaprikából és a tejből. A  levesből apránként adagolva töltök hozzá levet hogy átmelegedjen az ereszték  és töltöm is bele a lucskosba .Elkeverem takarékon tartom még 5 percet majd ecettel savanyítom és tálalom . Mint minden káposztás étel úgy ez is ha marad belőle másnap még sokkal finomabb . :)